Logo Belastingadviseur Eindhoven
INKOMSTENBELASTING

Wat is een voorlopige aanslag?

Voorlopige aanslag
Wat is een voorlopige aanslag precies? Wij leggen het je uit. Lees meer en ontdek wat je ermee kunt.

Een voorlopige aanslag is een schatting van de belasting die je moet betalen of terugkrijgt over het lopende belastingjaar. Een voorlopige aanslag, maakt het mogelijk om het resultaat van jouw belastingaangifte over een betreffend jaar, uit te spreiden over het gehele jaar. Zonder een voorlopige aanslag, zal je teruggave of belastingschuld pas verwerkt kunnen worden nadat het belastingjaar al is verstreken, namelijk wanneer je jouw aangifte hebt gedaan.

Vanwege deze reden, kiezen veel mensen ervoor om een voorlopige aanslag aan te vragen, zodat zij hun teruggave of schuld kunnen verspreiden over het gehele jaar.

Voorlopige aanslag is op basis van schattingen

Om een voorlopige aanslag te ontvangen zul je, in de meeste gevallen, een voorlopige aangifte in moeten dienen. Deze aangifte werkt op een vergelijkbare wijze als de aangifte inkomstenbelasting die je jaarlijks doet. Je zult componenten zoals jouw inkomen en de te betalen hypotheekrente moeten opgeven bijvoorbeeld. Het voornaamste verschil is echter, dat je in de voorlopige aangifte natuurlijk niet de daadwerkelijke gegevens kunt aangeven. Het jaar is namelijk nog bezig, waardoor je niet over de volledige gegevens beschikt. Het is vanwege deze reden, dat je in een voorlopige aangifte, schattingen geeft van jouw fiscale positie. Op basis van deze schattingen, zal de belastingdienst vervolgens jouw verwachte teruggaaf of te betalen bedrag berekenen. Dit bedrag zal dan voldaan moeten worden doormiddel van maandelijkse termijnen.

Voorlopige aanslag om te betalen

Veel ondernemers kiezen ervoor om een voorlopige aangifte in te dienen. Ondernemers werken natuurlijk niet in loondienst, wat ook inhoudt dat er geen belasting voor hun inkomen wordt ingehouden door het jaar heen, zoals dit wel gebeurt bij mensen in loondienst. Hierdoor worden ondernemers, zonder een voorlopige aanslag, na het doen van hun aangifte geconfronteerd met relatief hoge bedragen om te betalen. Om de voldoening van deze betalingen uitvoerbaarder te maken, adviseren wij ondernemers over het algemeen om een voorlopige aangifte in te dienen.

Bij het opstellen van deze aangiften, schatten we de winst ruim in. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid resulteren in een iets te hoog te betalen bedrag, maar dit verzekert ook dat de ondernemer niet te weinig betaald, wat zou resulteren in een aanvullend te betalen bedrag, wanneer de daadwerkelijke aangifte ingediend wordt.

Voorlopige aanslag voor een teruggave

Wat wij als adviseur ook veel tegenkomen, is klanten die een voorlopige aanslag willen aanvragen omdat zij een teruggave verwachten. Meestal zijn dit mensen die pas een woning hebben gekocht. Als eigenaar van je eigen woning kan je van enkele belastingvoordelen gebruik maken. Een van deze belastingvoordelen is de hypotheekrenteaftrek. Hiermee mag je de hypotheekrente die je betaald hebt in aftrek nemen van je inkomen. Dit verlaagt je inkomen en derhalve dus ook je te betalen belasting.

Hierdoor krijgen nieuwe huiseigenaren over het algemeen vrij ruime teruggaven. Veel van hen wensen hun teruggave gedurende het jaar te ontvangen, in plaats van dat ze moeten wachten tot de definitieve aangifte is afgehandeld. Ook helpt het te ontvangen bedrag dat binnenkomt elke maand in belangrijke maten met het voldoen van hun hypotheekverplichtingen.

Bij deze voorlopige aangiften maken we nog steeds schattingen. In tegenstelling tot de voorlopige aangiften voor ondernemers, schatten we hier juist te laag in. Dit zorgt ervoor dat we niet meer claimen dan waar de klant recht op heeft en voorkomt wederom dat de klant een aanvullend bedrag moet betalen als resultaat van de definitieve aangifte.

Hulp bij het aanvragen van een voorlopige aanslag?

Denk je dat het aanvragen van een voorlopige aanslag voordelig kan zijn voor jou? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder in al je fiscale zaken.

Ontdek recente kennisbankartikelen