Wat is de beste keuze? Een boekhouder in dienst nemen of het uitbesteden aan een administratiekantoor? Lees er hier meer over.
Een vennootschap onder firma Nederland, afgekort VOF, is een veel voorkomende rechtsvorm in Nederland. Het is een ondernemingsvorm waarbij twee of meer personen een bedrijf starten. In Nederland wordt de VOF juridisch gezien als een onderneming waarbij alle vennoten een gelijk financieel risico dragen. Dit betekent dat alle deelnemers verantwoordelijk zijn voor de schulden en verplichtingen van het bedrijf. Daartegenover staat wel dat alle winst in principe gelijkelijk verdeeld wordt onder de vennoten. Belangrijk om te weten is dat een VOF geen rechtspersoonlijkheid bezit, dit betekent dat de VOF geen eigen vermogen of identiteit heeft.
Een Vennootschap Onder Firma (VOF) kan aantrekkelijk zijn voor ondernemers die hun krachten willen bundelen. Het is belangrijk om goed af te wegen of een VOF past bij jouw ondernemersplannen en -behoeften. Daarom hebben wij de voor- en nadelen voor jou op een rijtje gezet.
In tegenstelling tot een bv of een NV, is een VOF geen rechtspersoon. Dit betekent dat de vennoten persoonlijk aansprakelijk zijn voor de schulden van het bedrijf. Eerst zullen de schuldeisers het vermogen van het bedrijf gebruiken om de schulden af te lossen. Als dit niet voldoende is, zullen zij de vennoten aansprakelijk stellen. Zij kunnen dan beslag leggen op het privévermogen van jou en jouw partner. Het kan dus zijn dat je de schulden van de vennootschap die door een andere vennoot zijn gemaakt moet aflossen met jouw privévermogen. Dit geldt echter niet voor de privé-schulden van een andere vennoot. Huwelijkse voorwaarden voorkomen dat uw partner tevens aansprakelijk is voor de schulden van de vennootschap onder firma. Bij een man-vrouwfirma werken huwelijkse voorwaarden echter niet, omdat beide personen als vennoot aansprakelijk zijn.
De ondernemers van een VOF zijn ieder zelfstandig ondernemer en betalen dan ook inkomstenbelasting over hun eigen winst. Daarnaast betalen de vennoten ook btw over de producten of diensten die zij verkopen. Meestal gaat het hierbij om 21% btw, maar het kan ook voorkomen dat het btw-tarief 9% of 0% is. Als je personeel aanneemt, zul je tevens loonbelasting moeten betalen. Als ondernemer van een VOF betaal je dus inkomstenbelasting, maar je kunt in de meeste gevallen ook gebruikmaken van bepaalde aftrekposten. Je kunt voor meer informatie contact met ons opnemen.
Wij kunnen je helpen met het oprichten van een VOF of het omzetten van jouw VOF naar een bv. Neem contact met ons op voor meer informatie of vragen.
Wat is de beste keuze? Een boekhouder in dienst nemen of het uitbesteden aan een administratiekantoor? Lees er hier meer over.
Wat is de rol van een aandeelhoudersovereenkomst en waarom moet je dit meenemen bij de oprichting van een bv? Lees er hier meer over.
Lees hier waarmee je rekening dient te houden bij het oprichten van een bv met een buitenlandse aandeelhouder.
Belastingadviseur Eindhoven is onderdeel van Adviesgroep Eindhoven. De one-stop-shop voor ondernemers, particulieren en expats.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.