Administratiekantoor vs. in-house boekhouder: wat is de beste keuze voor jouw bedrijf?
Wat is de beste keuze? Een boekhouder in dienst nemen of het uitbesteden aan een administratiekantoor? Lees er hier meer over.
Soms twijfelen ondernemers of dat zij wel vanuit de juiste rechtsvorm ondernemen. Kan ik beter ondernemen vanuit een eenmanszaak of een besloten vennootschap? Een cijfermatige analyse en het in kaart brengen van de bedrijfsrisico’s kan ertoe leiden dat het verstandig is om de rechtsvorm te wijzigen. In dit artikel een stappenplan voor het wijzigen van de rechtsvorm.
Er zijn veel ondernemers die ondernemen vanuit een eenmanszaak en ervoor kiezen om de rechtsvorm te wijzigen naar een besloten vennootschap (bv). Het kan fiscaal voordeliger zijn om bij bepaalde winsten vanuit een bv te werken en/of wanneer er grotere bedrijfsrisico’s zijn de keuze te maken om de privé-aansprakelijkheid te beperken met een bv. Enkele rechtsvormen kun je eenvoudig zelf wijzigen. De maatschap of de vennootschap onder firma kun je wijzigen foor een contract te maken. De andere rechtsvormen moet je omzetten met hulp van een notaris.
Nadat de rechtsvorm is gewijzigd dien je daarvan de partijen met wie je samenwerkt op de hoogte te brengen. Wanneer je de rechtsvorm bijvoorbeeld wijzigt van eenmanszaak naar een besloten vennootschap dan wil je dat de verplichtingen volledig naar de bv overgaan. Om te beginnen meld je de wijziging aan bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst.
Als je de rechtsvorm hebt omgezet dan is het gewenst dat je de leveranciers daarvan op de hoogte stelt. In sommige situaties zal ook sprake zijn van een nieuw KVK-nummer
Doorgaans geeft de KVK de wijziging ook door aan de Belastingdienst maar soms ben je zelf verplicht om afspraken te maken met de Belastingdienst. Bijvoorbeeld voor de afrekening van stakingswinst voor de onderneming in de oude rechtsvorm. Vaak ontvang je ook een nieuw btw-identificatienummer. Dit nummer zul je ook moeten doorgeven aan leveranciers.
De bank neemt vaak zelf contact op. Download alle rekeningafschriften van de onderneming tot de omzetting en bewaar deze apart. De bank zal een rekeningnaam wijziging doorvoeren of verwachten dat een aparte rekening wordt geopend. Hetzelfde geldt voor kredietinstellingen of een leasemaatschappij.
Verder is het van belang dat je nagaat welke verzekeringen er zijn afgesloten en dat deze worden omgezet naar de nieuwe rechtsvorm. Dit is ook een kritisch moment om te analyseren of dat risico’s voldoende zijn afgedekt of dat een nieuwe verzekering gewenst is.
Als je specifieke bedrijfsvergunningen hebt, dan zijn deze niet meer geldig als de rechtsvorm van de onderneming verandert. Denk bijvoorbeeld aan een exploitatie of alcoholvergunning voor een horecabedrijf. Soms kun je de vergunning niet omzetten maar moet je deze opnieuw aanvragen.
Als je personeel in dienst hebt dan dien je de loonadministratie af te sluiten en de nieuwe rechtsvorm aan te melden bij de Belastingdienst. Je ontvangt dan een nieuw loonheffingsnummer van de Belastingdienst waarmee je de loonadministratie verder kunt voeren. Ook de arbeidsovereenkomsten met je personeel zul je aan moeten passen.
Buiten verzekeringen zijn er ook andere contracten die je wilt omzetten naar de gewijzigde rechtsvorm. Denk aan een huurovereenkomst, leasecontract of een internet- en telefoonabonnement. Ook de aan het bedrijfspand verbonden contracten voor voorzieningen, zoals een energiecontract, moeten worden omgezet.
Ben jij aan het twijfelen of dat je de onderneming beter in een andere rechtsvorm kunt voortzetten en kun je wel wat inzichten gebruiken? Dan ben je bij Belastingadviseur Eindhoven op de goede plek. Samen met jou maken we een cijfermatige analyse, brengen we de bedrijfsrisico’s en alle andere facetten in kaart zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken.
Wil je vandaag advies?
Wat is de beste keuze? Een boekhouder in dienst nemen of het uitbesteden aan een administratiekantoor? Lees er hier meer over.
Wat is de rol van een aandeelhoudersovereenkomst en waarom moet je dit meenemen bij de oprichting van een bv? Lees er hier meer over.
Lees hier waarmee je rekening dient te houden bij het oprichten van een bv met een buitenlandse aandeelhouder.
Belastingadviseur Eindhoven is onderdeel van Adviesgroep Eindhoven. De one-stop-shop voor ondernemers, particulieren en expats.
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.