ONDERNEMEN

Oprichten bv met terugwerkende kracht

Oprichten bv met terugwerkende kracht
Voor het oprichten van een bv met terugwerkende kracht heb je twee mogelijkheden: Ruisend en Geruisloos. Lees er hier meer over.

Als je op het punt gekomen bent dat het fiscaal of juridisch voordeliger is om je eenmanszaak of VOF om te zetten in een bv dan is dit vaak niet aan het begin van het (boek)jaar, maar ergens gedurende het jaar. Om onnodige moeilijkheden te voorkomen is hier iets voor geregeld, namelijk het oprichten van een bv met terugwerkende kracht.

Voor het oprichten van een bv met terugwerkende kracht heb je twee mogelijkheden: een ruisende en geruisloze inbreng. Afhankelijk van de situatie kan de ene optie de voorkeur hebben boven de andere. Maar waarom zou je een bv willen oprichten met terugwerkende kracht, wat zijn hier de voordelen van ten opzichte van midden in het (boek)jaar?

Redenen om een bv op te richten met terugwerkende kracht

Er zijn een aantal redenen waarom je een bv opricht met terugwerkende kracht. Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet:

  1. Wanneer je hoge winsten hebt kan het voordeliger zijn om je onderneming met terugwerkende kracht om te zetten in een bv. Hierdoor is de eerder in het jaar behaalde winst belast tegen het lagere vennootschapsbelasting tarief in plaats van het hoge inkomstenbelastingtarief. Dit kan je veel geld besparen.
  2. Eventuele stille reserves, fiscale reserves of goodwill die vrijkomen bij het overbrengen/staken van de onderneming kunnen, door het oprichten van een bv met terugwerkende kracht, in sommige gevallen op een fiscaal voordeligere manier afgehandeld worden.
  3. Het met terugwerkende kracht oprichten van een bv kan ook voordelig zijn als je niet meer privé aansprakelijk wil zijn voor schulden. Dit kan zo zijn wanneer je bedrijf zo ver gegroeid is dat je grotere contracten aan gaat bijvoorbeeld.
  4. Als je met iemand samen gaat werken is er vaak de keuze voor een VOF of een bv. Hierin kan een bv de voorkeur hebben zodat omdat je beide zowel de juridische als de fiscale voordelen kunt benutten (mits de situatie zich hiertoe dient).

Ruisende of geruisloze inbreng?

Zoals al eerder benoemd zijn er twee mogelijkheden om je onderneming met terugwerkende kracht om te zetten in een bv. Dit zijn de ruisende inbreng en de geruisloze inbreng. Beide vormen hebben hun voor- en nadelen en hun eigen handelingswijzen.

Ruisende inbreng

Om je onderneming ruisend met terugwerkende kracht op te richten moet je in het jaar binnen 3 maanden in actie komen. Je moet namelijk in de eerste 3 maanden van het jaar een intentieverklaring indienen bij de belastingdienst, dit houdt in dat je ze op de hoogte stelt van het feit dat je de intentie hebt om je onderneming ruisend om te zetten in een bv. Heb je deze intentieverklaring binnen de eerste 3 maanden van het jaar ingediend, dan mag je met terugwerkende kracht een bv oprichten.

Wanneer je binnen de eerste drie maanden van het jaar de intentieverklaring hebt ingediend hoef je niet ook binnen deze drie maanden de bv opgericht te hebben. Je hebt dan 9 maanden, tot 1 oktober van het lopende jaar, om de bv op te richten en alle andere zaken af te ronden. Als je dit verzoek indient en hierna niet op handelt is dit geen probleem, je zult dan voor een ruisende inbreng wel tot volgend jaar moeten wachten.

Geruisloze inbreng

Ook is er de optie om de onderneming geruisloos om te zetten. Om je onderneming geruisloos om te zetten in een bv moet je binnen de eerste negen maanden van het jaar een intentieverklaring indienen bij de Belastingdienst. Dit is een aanzienlijke langere termijn dan de drie maanden bij een ruisende omzetting. Heb je de intentieverklaring op tijd ingediend bij de Belastingdienst dan heb je in totaal vijftien maanden de tijd om je bv op te richten en het omzetten te voltooien. Als je met terugwerkende kracht op 1 januari een bv in wilt,  heb je nog tot 1 april volgend jaar, indien de intentieverklaring op tijd ingediend is, om alles af te ronden.

Stakingswinst en lijfrente

Tijdens het staken van de IB-onderneming komt er een vaak een deel van de onderneming onder de stakingswinst te vallen. Stakingswinst is het vrijvallen van de stille reserves, fiscale reserves, de goodwill en desinvesteringsbijtelling. Hierover moet je belasting betalen wat hetzelfde belast is als normale winst.

Echter mag je als ondernemer de stakingswinst (gedeeltelijk) omzetten in een lijfrente. Dit heeft als voordeel dat er op het moment niet afgerekend hoeft te worden en dat er in de toekomst wellicht tegen een lager belastingtarief betaald hoeft te worden. Dit aangezien je deze uitkering pas krijgt wanneer geen winst uit onderneming meer hebt en wellicht ook al gestopt bent met je bv. Hierdoor is je inkomen in box 1 waarschijnlijk verlaagd.

Als je de stakingswinst om wilt zetten moet er wel rekening gehouden worden met het moment waarop dit gebeurt. Er zit namelijk een termijn op het omzetten van de stakingswinst in een lijfrente. Dit moet gebeuren binnen 6 maanden van het beëindigen van de oorspronkelijke onderneming. Doe je dit later, dan ben je te laat en mag het niet meer. Je zult dan dus over de gehele stakingswinst af moeten rekenen.

Bij het omzetten van een onderneming komt dus veel kijken, ook zijn er veel deadlines waar je op moet letten. Hier zijn ze nog een keer op een rijtje:

  • Ruisende inbreng: Binnen 3 maanden de intentieverklaring. Binnen 9 maanden moet alles afgerond zijn
  • Geruisloze inbreng: Binnen 9 maanden intentieverklaring. Binnen 15 maanden moet alles afgerond zijn.
  • Stakingswinst omzetten in lijfrente: Dit moet gebeuren binnen 6 maanden van het ontbinden van de onderneming.

Wil je graag jouw onderneming om zetten in een bv, omdat je denkt dat dit voordelig is voor jouw situatie? Neem dan contact met ons op. Wij begeleiden je graag door het gehele proces van analyse tot het afronden van oprichting en eventueel de verdere administratie.

Ontdek recente kennisbankartikelen