ONDERNEMEN

Eenmanszaak

Sandra Boots - Fiscalist
Eenmanszaak
Leer alles over de voor- en nadelen van het oprichten van een eenmanszaak. Ontdek of deze bedrijfsstructuur geschikt is voor jou!

Een eenmanszaak is een ondernemingsvorm waarbij één persoon de onderneming vormt. Die persoon is zowel de oprichter als eigenaar van de onderneming. Dit type bedrijfsvorm is populair onder startende ondernemers vanwege de eenvoudige oprichting en flexibiliteit. Als eigenaar ben je zelf verantwoordelijk voor alle beslissingen, ben je persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden en belastingen en mag je alle behaalde winst zelf houden. Het is belangrijk om te weten dat een eenmanszaak niet als aparte entiteit wordt gezien, waardoor er geen verschil is tussen privé- en zakelijk vermogen.

Het kiezen van de juiste ondernemingsvorm is essentieel voor het opzetten van een bedrijf. Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen of een eenmanszaak past bij jouw behoeften en doelstellingen. Om de keuze makkelijker te maken hebben wij de voor- en nadelen van een eenmanszaak op een rijtje gezet.

Voordelen van een eenmanszaak

Een eenmanszaak biedt veel voordelen voor de ondernemer die op zoek is naar een eenvoudige en flexibele manier om een bedrijf te starten en te runnen. We hebben de voordelen van een eenmanszaak voor je op een rijtje gezet:

  • Je kunt zelfstandig handelen, beslissingen nemen en je eigen werktempo bepalen.
  • Een eenmanszaak is eenvoudig op te richten.
  • Er is geen startkapitaal vereist.
  • Je hebt fiscale voordelen bij een lage winst.
  • Je hebt lagere kosten dan bij een bv.
  • Onder voorwaarden heb je recht op zelfstandigenaftrek en andere aftrekposten.
  • Er zijn geen statuten vereist.
  • Je hebt geen verplichting tot het opstellen van een jaarrekening en geen publicatieplicht van financiële cijfers. 

Nadelen van een eenmanszaak

Een eenmanszaak heeft geen afgescheiden vermogen. Je bent privé aansprakelijk voor alle schulden. Schuldeisers van jouw onderneming kunnen dus ook aanspraak maken op jouw privévermogen. Bij een faillissement ga je persoonlijk ook failliet. Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, is jouw partner ook aansprakelijk voor de schulden. Je kunt dit voorkomen door huwelijkse voorwaarden op te laten stellen bij de notaris. We hebben de overige nadelen hieronder voor je opgesomd:

  • Met een eenmanszaak ben je privé aansprakelijk voor de schulden van de onderneming.
  • Een eenmanszaak kent een iets hogere belastingdruk dan bijvoorbeeld een bv.
  • Je hebt minder goede toegang tot de vermogensmarkt (moeilijker om leningen af te sluiten).
  • De ondernemer moet zich aanvullend verzekeren voor arbeidsongeschiktheid en een pensioenvoorziening treffen.
  • Als je getrouwd bent in gemeenschap van goederen, is jouw partner ook hoofdelijk aansprakelijk voor schulden die voortvloeien uit de onderneming.

Als ondernemer kun je maximaal één eenmanszaak oprichten, maar het leuke is: je mag hiermee wel meerdere handelsnamen, activiteiten en vestigingen hebben! Een eenmanszaak starten is gelukkig eenvoudig en voordelig. Sterker nog, je kunt al beginnen aan je keukentafel zonder de hulp van een dure advocaat of notaris. Hoe? Door je simpelweg eenmalig te laten inschrijven in het KVK Handelsregister voor slechts 75 euro. 

Er zijn verschillende type belastingen die betaald moeten worden bij een eenmanszaak. Ten eerste is er de belasting over de omzet, oftewel de btw. Daarnaast moet over de gemaakte winst inkomstenbelasting betaald worden. Heb je personeel in dienst? Dan moet er ook loonbelasting betaald worden. Een eenmanszaak heeft door verschillende aftrekposten ook belastingvoordelen. Aftrekposten mogen worden afgetrokken van de gemaakte winst. Daarna wordt de inkomstenbelasting berekend. Hoe hoger de aftrekposten, des te lager de te betalen belasting.

De belangrijkste aftrekposten voor de belasting bij een eenmanszaak zijn:

  • Zelfstandigenaftrek: indien het urencriterium wordt gehaald.
  • Startersaftrek: in de eerste vijf jaar van jouw ondernemerschap heb je drie keer een extra aftrekpost
  • MKB-winstvrijstelling: na aftrek van de andere aftrekposten mag in 2024 13,31% van de overgebleven winst worden afgetrokken van de gemaakt winst. 
  • Meewerkaftrek: afhankelijk van het aantal uur dat je partner meewerkt in de eenmanszaak mag een percentage van de winst worden afgetrokken.
  • WBSO Subsidie: is jouw bedrijf actief met technologische en innovatie vernieuwingen, dan kom je mogelijk in aanmerking voor subsidie
  • Stakingsaftrek: pas van belang wanneer de zaak wordt opgeheven.
  • Investeringsaftrek: afhankelijk van de kosten van de gemaakt investering(en) kan er geld worden afgetrokken van de winst.

Bent je van plan om een eenmanszaak te starten? Gefeliciteerd, dat is een spannende stap! Maar als het gaat om bedrijfsvoering, moet er veel geregeld worden. Geen zorgen, want ons team van belastingadviseurs kan je hierbij helpen. Wij kunnen je adviseren bij het selecteren van de meest geschikte rechtsvorm en bij het opstellen van de noodzakelijke juridische documenten. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking. We staan klaar om je op weg te helpen!

Ontdek recente kennisbankartikelen
error: Content is protected !!